Nyheter

Simma lugnt i Sala

Salas badhus har länge varit en plats som många åkt till, även från tex Uppsala så har besöken varit många eftersom badhuset har varit en oas för badsugna.

Tyvärr så har badhus ett bäst före datum, och som med mjölken så kan det gå att använda efter men med skavanker, det finns sedan tyvärr ett datum när det inte går längre och det närmar vi oss med stormsteg när det gäller Salas nuvarande badhus. Renoveringen som gjordes 2020 kostade ca 5 miljoner, det är ingen garanti för att nya fel inte kan uppstå, som det vi kunde läsa om den 27 mars och någon egentlig plan för ett nytt badhus finns inte, det finns med i investeringsbudget för 2028 och då tidigast kan vi ha ett nytt badhus 2032, dvs om 10 år!

Salas Bästa har länge varit för att ett nytt badhus ska byggas, redan innan den här mandatperioden så lyssnade vi på när Sala SS presenterade förslag på bra lösningar, i den här frågan är det som med bygget av nya Sporthallen att föreningslivet måste få vara med och tycka till.
Ett badhus ska stå på tre ben, simskola, folkhälsa och simklubb.
Ett badhus är viktig i en kommun för att öka simkunnigheten och vattenvanan, viktigt i en kommun med många sjöar.

Ett badhus är en samlingsplats för unga som gamla.
Ett badhus är en förutsättning för att det ska finnas föreningar som kan växa och skapa intresse.
Vad kan då ett badhus kosta, hur långt är ett snöre?
Det byggs just nu i en kommun norrut badhus med fyra bassänger, en stor bassäng och två multi i olika storlekar med höj och sänkbart golv samt ett familjebad, till det ytor för relax, fik och friskvård samt gym, kostnad för den är ca 220 miljoner och byggtiden för den beräknas till drygt två år och innan byggstart två år med projektering.
Deras arbete började hösten 2018 och beräknas då vara klara hösten 2022.

Då det redan är stora investeringar planerade i Sala kommun så finns det en tvekan för en till sådan stor investering, men det måste komma igång nu.
Är det ett måste att det är kommunen som bygger, kan ett privat byggande vara ett alternativ? Det tycker vi!
Att lägga ut badhuset på entreprenad gör att kommunen vet vad badhuset kommer att kosta och kommunen istället kan koncentrera sig på kärnuppgifterna som skola, vård och omsorg.

Ralf Träskman
Ledamot kultur- och fritidsnämnden
Salas Bästa (SBÄ)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.